Kivi og Laras blogg

Torsdag = treningsdag

I dag var det kaldt. Is på bilruta når vi skulle dra. Sola varmet utover dagen, men på slutten av dagen ble det kaldt igjen. Vi startet dagen med å legge ut hver vår fasan ut på et jordet med gras. Vi skulle passe på vinden, slik at hunden ikke kunne følge sporet vårt. Jeg sendte Kivi ut, hun fikk en "feil" fugl i nesen og hentet den.  Jeg valgte ikke å stoppe henne, ettersom det overordnete målet med treningen i dag var å bygge på Kivi sin selvsikkerhet. Jeg la fuglen  tilbake og sendte på nytt og dirigerte henne opp mot vinden til høyre. Hun jobbet fint og kom tilbake med riktig fugl.  

Deretter skulle vi dirigere over jordet, valgfri avstand opp mot et tre der det lå fugler inne i vegetasjonsskille. Hundene hadde sett de ble lagt ut. Jeg valgte å dirigere fra lang avstand. Hun løp fint ut, men jeg måtte jobbe for å få henne inn i krattet. Lærdom: Ikke hjelp henne for mye, la henne finne ut av det selv. Vær tålmodig, selv om det står 5 bak deg som også har lyst til å prøve. Hun hadde nok fikset det alene om jeg hadde vært tålmodig.  

Etter disse to øvelsene ble det diskutert innlæring av dirigering høyre og venstre . Helen Phillips  la stor vekt på å lære inn selve bevegelsen - svinge til høyre, svinge til venstre. Et eksempel under innlæring i vann var å bruke en liten øy - og runde rundt enten med venstre sving eller høyre sving.  På samme måte som ved innlæring av venstre og høyrehandling i agility. Men det ble diskutert om dette gjorde hunden hjelpeavhengig av targeten. Et alternativ er å skape målbilder og så koble på høyre og venstresignal. Uansett metode må dette bygges opp systematisk skal det sitte.

Etter en pause gikk vi over jordet.  Der fikk hundene først en markering med skudd, de ikke skulle hente, så skulle vi dirigere hundene opp mot treet vi brukte sist. Nå løste Kivi begge oppgavene veldig bra. Men når jeg sendte Kivi etter markeringen bare pekte jeg, ikke ordentlig dirigering. Helen mente vi måtte være tydelig på signalene og være tydelig overfor hunden. Kivi gikk i riktig område, men kom feil i forhold til vinden og måtte bruke litt tid på å lete. Jeg var fornøyd, men ideelt sett skulle jeg dirigert henne ned mot Helen så hadde hun kanskje fått den i nesen raskere. Men det hadde nok ikke hjulpet om jeg hadde vært tydeligere. Hun haddde nok løpt til samme stedet. Tror jeg må jobbe hardt, systematisk og lenge skal jeg klare slik presisjon på dirigeringen. Men jeg må tenke på hvilket signal jeg bruker på dirigering og om jeg skal bruke det samme når jeg må vise retning på markeringer. Da må jeg i så fall bruke en annen måte å sende på dirigeringer, min er litt omstendelig.   

Den neste øvelsen skulle vi sende hunden rett fram - blåse stopp, hunden skulle stå mens det kom et kast til høyre og så gå høyre på våre signaler.  Dette var over en gressplen, der det sto noen høyballer. Kivi valgte dette som målbilde i steden for å løpe rett fram.  Dette er vårt problem, Kivi skjønner ikke konseptet rett frem, men velger et målbilde i den retningen jeg peker. Ettersom det ikke var noe målbilde rett fram, valgte hun halmballene til venstre der hun hadde hentet noe tidligere.Jeg fikk et en påminnelse av Angela, og jobbe med rett fram slik jeg har gjort i vann med Kivi og Lara. Det går ut på å sende rett fram og kaste en ball rett foran hunden. Snur hunden før kastet kommer er det bare å starte på nytt.  Avstanden kan økes ved bruk av ballkaster, dummelauncher og medhjelper etter hvert. En annen mulighet er å legge dummyer ut på rekke, med den første i kort avstand et sted Kivi ikke finner noe målbilde rett fram. Da gjelder det å vite nøyaktig hvor de ligger uten at Kivi ser dem fra start, og blåse stopp og nærsøk på rette sted. 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Åsa & Aina | Svar 04.12.2017 19.28

Tack för att du beskriver övningarna och dina tankar kring dem, det är mycket intressant att läsa, mycket att ta till vara även för oss i början av karriären.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 21:03

Hyggeligt at læse om dit og Lara besøg i FInland, Dejligt med en tæve, som er letparret. Held og lykke med de små

...
24.03 | 18:11

Så roligt för både dig och Lara! Vilken härligt tid som väntar. Det blir spännande att följa utvecklingen av alla nya små mini Kivis Vi önskar er all lycka!

...
04.12 | 19:28

Tack för att du beskriver övningarna och dina tankar kring dem, det är mycket intressant att läsa, mycket att ta till vara även för oss i början av karriären.

...
27.11 | 20:07

Duktiga hundar som tar allt med så stort lugn. Hoppas ni fick något riktigt gott i magen på puben Å nu ser jag Aina äta upp min yoghurt... bäst att ila....

...
Du liker denne siden