Kivi og Laras blogg

Første kursdag

Etter en runde med presentasjon av hund og deltagere. I tillegg til Kivi er det to flater, en toller og to labradorer med varierende alder og erfaring. Noen har trent mange hunder mens andre er på sin første hund med trening for jakt. 

Hva skulle vi så trene i dag? Etter diskusjon i går foreslå gruppen at vi skulle trene på det som møter oss i de kommende dager med jakt. Først forklarte Helen litt om hvordan jakten foregår, hva det jaktes på (fasan, rugde, bekkasin, en form for rapphøns (porrigde)  og kanskje ender. 

Skytterne plasseres ut ved sin stolpe (peg) og hundene fordeles bak linjen for å dekke sine soner. Fuglene som falger foran skytter og som ikke er skadeskutt skal i prinsippet bli liggende til etterpå, mens hundeførerne konsentereres seg som de skadeskutte og de som faller bak linjen. Det er viktig å holde tellingen med hvor mange "dine" skyttere har skutt og kunne redegjøre for dette. Første prioritet er de skadeskutte og de som faller inn i skogen bak oss (om det er skog der) for å få de hjem.  De to første dagene med jakt er det treningsjakt for vår skyld. Lørdag braker det løs for alvor med profesjonell jakt der jegerne har betalt pr fugl. Da får vi se hva vi har lært (men vi skal visstnok gå sammen med profesjonelle hundeførere, så vi får se hvor mye vi får jobbe). 

Første øvelse var en enkel fotgående der vi gikk på linje nedover jordet. Deretter jobbet vi litt fotgående hver for oss.  Kommentarer fra Helen til å tenke på: Vi bygger fort kjeder der hunden pendler mellom å gå foran oss og på plass. Tenk belønningsplassering, så vi ikke belønner fremover men gir belønningen litt bak ved siden. Om hunden går forover - gå litt til siden eller sidelengs bakover. 

Neste øvelse sto vi på linje, så ble det kastet en markering som ble hentet med en gang etter tur. På veien inn ble det skutt uten at det ble kastet noe. Kivi rotet på sin første markering, Gikk for langt og trakk ut i feil retning. Jeg blåste stopp og sendte mot høyre, så stopp igjen og nærsøksignal, da fant hun dummyen. Godt å se at signalene satt, men rart at hun ikke kan ha hodet med seg fra starten...

Gang nummer to gjorde vi det samme, men da ble det kastet ved skudd nummer to (mens hunden var på vei inn). De fleste markerte ikke fugl nummer to men fortsatt å løpe allikevel klarte de fleste å finne nr 2 fint. Når det var Kivi sin tur snudde hun seg ikke når skudd nummer to kom, men øynene hennes gikk mot siden og hun hørte antagelig dumpet, for når jeg sendte henne på nummer to fant hun den med en gang. 

Deretter sto vi på linje, mens det ble kastet dummyer foran og bak oss. Flest bak oss. En til hver hund.  Vanskelig nok å huske hvor alle 6 landet. Kivi ble sendt som nummer to og fant den nærmest oss som lå i retning dit jeg sendte henne, men jeg hadde allerede glemt den hun fant. Godt at hun fikk det med seg.  Så økte vanskelighetsgraden og det ble skutt og kastet 12 dummyer i området. Hvordan i h.. skal man huske hvor alle 12 landet?  Når jeg sendte Kivi på nummer 2 ble hun usikker og stoppet opp. Jeg hadde sendt henne i feil retning og hun ville dra til venstre. Jeg kalte henne tilbake og sendte henne på nytt i den retningen hun ville. Da dro hun på og plukket opp.  Jeg tror en viktig huskeregel for meg etter denne øvelsen var å ikke dirigere om jeg ikke er 100 prosent sikker på hvor dummyen ligger!!

Så var det kaffepause. Helen snakket om hundens konseptuelle forståelse og det er viktig at vi er klar over det og rendyrker kommandoene slik at de ikke er koblet på feil ting, som f.eks. håndbevegelser. Og at hunden lærer seg ulike situasjoner. Under en jakt for eksempel må vi ha tillit til at hunden holder seg ved oss så vi kan fokusere på hvor fuglene detter, men hunden trenger ikke sitte spikret ved foten. Den må også kunne konsentrere seg å følge med. Dette må vi balansere mot at hunden må sitte ved foten under konkurranse. 

Hun snakket også om konsept vs pattern. De må forstå konseptet. Gjør vi en øvelse lik mange ganger skjønner de mønsteret, men har ikke nødvendigvis skjønt konseptet.  

Nå er det tid for gløgg. Får fortsette senere. 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 21:03

Hyggeligt at læse om dit og Lara besøg i FInland, Dejligt med en tæve, som er letparret. Held og lykke med de små

...
24.03 | 18:11

Så roligt för både dig och Lara! Vilken härligt tid som väntar. Det blir spännande att följa utvecklingen av alla nya små mini Kivis Vi önskar er all lycka!

...
04.12 | 19:28

Tack för att du beskriver övningarna och dina tankar kring dem, det är mycket intressant att läsa, mycket att ta till vara även för oss i början av karriären.

...
27.11 | 20:07

Duktiga hundar som tar allt med så stort lugn. Hoppas ni fick något riktigt gott i magen på puben Å nu ser jag Aina äta upp min yoghurt... bäst att ila....

...
Du liker denne siden