Kivi og Laras blogg

Hundeferie i Hemsedal, del 2

Hundeferie i Hemsedal er også litt ferie for to og firbeinte, ettersom onsdagen er obligatorisk fridag. Tirsdag ettermiddag reiste jeg på hytta i Lykkja og Jan spanderte god middag. Dagen etter gikk vi en fin tur på kjølen og bikkjene fikk dukka seg i et lite tjern.

I regn og vind torsdag var det Lara som fikk oppmerksomhet først. Nå var det vannarbeid som sto i fokus. En øy ble etablert som målområde, deretter ble det å sende til øye, med alternativer – opp på øya og finne dummy – eller dirigering til høyre eller venstre. Poenget var først å befeste retning ut mot kjent målområde – deretter overraske hunden ved å stoppe og skifte retning. Målet var at hunden skal kunne sendes til ønsket område, trass i påvirkning og drag mot andre retninger.

Lara lærte mye av dette og var lett å styre på vannet med et rolig nei når hun svømte i feil retning og oppmuntrende ja når hun svømte riktig. Faktisk lettere å styre på vann enn på land. Fikk også tips om å støtte hunden på lette oppdrag, slik at den blir vant med oppmuntring underveis. Det kan komme godt med den dagen det blir vanskelig.

Etterpå var oppdraget å finne dummyer i et sivområde samtidig som det var kastet ut baller i et annet. Lara holdt seg til sivområdet og søkte bra der, men strevde med å finne ballen i det andre området, ikke rart ettersom den visstnok drevet av gårde.  

Deretter brukte vi igjen øya. Det ble kastet en markering på land på andre siden av øya. Hundene ble sendt ut, men ble stoppet på øya med nærsøksignal, før den etterpå fikk hente dummyen på andre sida. Utrolig lærerik økt både for hund og fører!

Så var det å hive seg i bilen og reise opp til Grøndalen igjen.  Første tema var terrengskifte, med markering over kantvegetasjonen langs et jorde, over en grøft og ut i skogen. Kivi hadde ikke problemer med dette. Deretter kastet vi dummyer ut i tre områder – et øverst på jordet, et i kanten og et helt nederst på jordet. Det gikk greit å sende til toppen av jordet, mens vi slet litt mer med sidedirigering. Vi fikk høre viktigheten av å være oppmerksom på hvordan vi gir signaler med kroppen. Dersom vi på sidedirigering holder armen nedover kommer hunden fort hjemover. Både Ludvig og Kivi bar preg av å være slitne i hodet, og når vi skulle sende på den lengste dirigeringen nederst på jordet slet begge to med å komme langt nok ut.

Fredag var vi tilbake ved Torsetstølvegen og trente blant annet på vannmarkering og vanndirigering, samt working test.  Et nyttig tips: Hunden er under bedømmelse fra du tar av båndet til du setter det på. Etter avlevering viktig at hunden setter seg på plass slik at du får på båndet rolig før du roser hunden.

Mange detaljer kan hjelpe hunden til å lykkes.  Blant annet hvordan du vender deg på en dobbeltmarkering. Viktig at hunden har en god fot og kan følge med om du vrir deg og tar et skritt til høyre eller venstre. Kan også være en hjelp og peke og si marker. 

Gruppen til Lara avsluttet fredag på Fagerset med en walkup med markering med dummy over bekken eller tennisball i sivet over elva. Deretter var det ”kaos”trening, med hunden i firkant og en hund i midten. To medhjelpere og Øyvind kastet i flere retninger. Vi visste ikke hvem vi skulle hente så både hund og fører måtte følge med og holdet hodet kaldt mens hunder ble sendt av gårde i flere retninger. Deretter var det en ny runde walkup før vi igjen jobbet med dirigering over elva.

Helt til slutt fikk hundene en skjult dirigering over vann til et sivområde. Lara lystret ikke sidedirigering med en gang. Hun har det med å følge sitt eget hode. Jeg blåste stopp, ventet litt, og dirigerte til høyre – da fant hun den med en gang. Se der, kanskje det lønner seg å høre på meg! Skulle gjerne sett at hun tok signalene med en gang. Poengene raser fort nedover på en workingtest.  Men Lara ble klart bedre i løpet av kurset. Det hjalp å si ”Så” i stedet for ”Ja” på sidedirigering. ”Ja” tolker hun fort som ja til å gå der hun vil. Da er det ikke så rart om det ikke fungerer så bra.

Lørdagen var det en avsluttende workingtest.

Post           1             2             3             4          5

Kivi            20           17           10           18           9           74                          

Kivi mistet poeng mest på den en av dobbeltposten til Øyvind Veel. Den første markeringen landet i vann og den hentet hun fint (18 p). Den andre landet på landtungen på andre siden. Kivi, som vanligvis er så ivrig på å hoppe i vannet, løp langs vannkanten for å prøve å se dummyen før hun la på svøm og jeg måtte jobbe for å få henne ut i riktig område (9p). Hun mistet også poeng ved posten til Asbjørn Kristiansen, hun brukte tid på å finne dummyen og la den ned en gang på vei inn.  Ellers synes jeg det gikk fint og Kivi var godt i hånd, oppmerksom og rolig med fine avleveringer.

EK

Mette F   16             0           18           0             -                        

Ellisiv       16           17           16           14           10        73           2

Sarita      18           15           10           10           8          61           3

Nils B      16           18           16           17           10         77           1

Eva         16           17             9           10           3          54

Jeg var spent på hvordan det var å gå en workingtest i Eliteklassen, men vi tok utfordringen og var glad for det. Lara kom på 2. plass i gruppa med 73 poeng!  Mest poeng mistet hun på en vanndirigeringspost. Hun gikk i land på feil side av vinden (takket være meg, som Øyvid Veel påpekte J) og jeg måtte jobbe litt for å få henne til riktig side. Ellers var det ingen store feil, men litt småplukk her og der.

Takk til Øyvind Vell og Karin Friberg, Tove, Sarita, Nils B, Anne Lise og Mette for en lærerik og morsom uke!

 

 

 

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 21:03

Hyggeligt at læse om dit og Lara besøg i FInland, Dejligt med en tæve, som er letparret. Held og lykke med de små

...
24.03 | 18:11

Så roligt för både dig och Lara! Vilken härligt tid som väntar. Det blir spännande att följa utvecklingen av alla nya små mini Kivis Vi önskar er all lycka!

...
04.12 | 19:28

Tack för att du beskriver övningarna och dina tankar kring dem, det är mycket intressant att läsa, mycket att ta till vara även för oss i början av karriären.

...
27.11 | 20:07

Duktiga hundar som tar allt med så stort lugn. Hoppas ni fick något riktigt gott i magen på puben Å nu ser jag Aina äta upp min yoghurt... bäst att ila....

...
Du liker denne siden