Kivi og Laras blogg

Hundeferie i Hemsedal, del 1

Hundeferie i Hemsedal, del 1

En lærerik uke er over og hundene er i topp form. Nå gjelder det bare å holde formkurven til de kommende jaktprøver og fylle på erfaring og sikkerhet i dirigeringsarbeidet.

Kivi gikk på gruppe med Karin Friberg sammen med de andre unghundene. Gruppa var liten og vi kjørte to og to. Jeg var i gruppe med Tove Klemmetsrud og hennes fine flatcoated retriever Ludvig, på samme alder som Kivi.

Når jeg nå prøver å memorere alt hun sa finner jeg god støtte i hennes artikkel om hvordan hun trener. Det som gjennomsyrer både hennes væremåte og hennes treningstips og verktøy er en ro og et fokus på eget og hundens kroppspråk. For eksempel er det noen ganger bra at hunden rister seg (”skaker av seg”) og andre ganger ikke bra. Bra når hunden har gjort feil – for å rense opp i hjernen. Dumt når hunden har blitt korrigert – da rister den det av seg og fortsetter som før.

 Hunden leser oss veldig godt og ved å være bevisst på hvordan vi beveger oss og hvordan vi sender hunden kan vi gjøre det mye enklere for hunden å lykkes. Kivi fikk prøve seg på enkle apporteringer, for raskt og gå over til dobbeltmarkeringer for å lære hunden å være lydhør for hva som er oppgaven. Ved å vende opp fra den siste med et forsiktig ehhnei, for deretter å si fot og vende opp mot den andre lærer de seg fort å rette oppmerksomheten i ønsket retning.

Neste dag tok vi det enda et skritt lenger ved å bruke kroppen bevist når vi sender hunden ut fra avstand med høyre vending eller venstre vending bakover. Ved å legge tyngden på den foten du ønsker at hunden skal vende seg bakover og lese av hunden og sende den ut når den begynner å se og vende seg litt mot riktig retning skjønner hunden rasker hva som er forventet.  Deretter fikk de prøve seg på feltsøk. For å utvide viljen hos hunden til å gå ut, sendte vi den ut enda vi viste hundene hadde hentet alle. Når hunden ga opp og var på vei tilbake blåste vi stoppsignal og hunden fikk sitte ute i feltet mens vi gikk lenger ut (det vil si den som førte hunden), klappet litt i hendene og slengte ut en dummy til. Så gikk vi tilbake og satte hunden i gang igjen med feltsøket. Hunden lærte raskt at det ikke var lurt å komme tilbake, men å fortsette med et utvidet søk lenger ut. Når jeg skulle sende Kivi ut etter at hun hadde sittet og ventet gikk hun ikke ut. Da lærte jeg at det var lurt å rose henne først før kommandoen kom, slik at hun ikke satt og kjente på at hun ikke hadde gjort riktig først. Det hjalp! Hun la ut med fornyet iver, søkte langt ut og kom stolt tilbake med byttet.

Et nøkkelord gjennom hele uka – overrask hunden. Da får du oppmerksomhet og hunden erfarer at du sitter med nøkkelen.

De to første dagene med Lara var vi på Fagerset i Grøndalen sammen med elitehundene. Der bød terrenget på eng, diker, kratt, bekker og elver. Første økta startet med noen enkle markeringer med tennisball på jordet. Lara var supertent når Øyvind viftet med ballkasteren og kastet tennisballer! Deretter var det fotgående mens det ble kastet baller til siden som en av de andre hundene som sto igjen på linje skulle hente.  Fotgående er vanligvis Laras sterke side, hun gikk fint, men med all oppmerksomhet rettet mot ballkaster og ballene….

Deretter var det en skjult dirigering mot elva på andre siden av jordet, over det området der tennisballene tidligere hadde landet. Lara forsvant i buskaset og brukte lang tid på å komme opp igjen. Lærdom for meg: blås stoppsignal før hun forsvinner ut av synet……

Så var tiden inne for å bruke terrenget og teste ut hvor godt hundene kunne nærsøksignal. Hundene fikk utfordringer med lange avstander, terrengskifter og uventede oppgaver som for eksempel  nærsøk mens hunden tror den er på vei for å hente en markering, alternativt stopp og en sidedirigering til noen andre dummyer. Lara så svært spørrende på meg flere ganger og vi konkluderte vel alle at ingen av hundene kunne nærsøksignalet så godt at de satte nesa i bakken direkte på nærsignalet mens de var i full fart ut for det de trodde var å hente en dummy. Kom det et stoppsignal først derimot, gikk det bedre. Lara hadde også vondt for å tro meg da jeg stoppet henne for at hun skulle hente noen baller til høyre for den retningen dummyene lå i i stedet for markeringen. Hun lot seg overtale, men jeg skulle gjerne ha sett at hun reagerte raskere, med større tillitt til meg. 

Dagen var fin og varm og hundene fikk litt vannarbeid til slutt. Vi sto på linje mens det ble kastet både ut mot vann og i motsatt retning på land. Hundene måtte følge med på vendingene våre raskt for å få med seg markeringene. Det gikk greit for Lara og hun fant dummyen i elva selv om den drev med strømmen.

Dag to var det kaldt på Fagerset i regn og vind. Men det ble fort glemt når vi startet å trene. Vi varmet opp med ballapportering på kryss og tvers hvor ny hund ble sendt mens en annen var i arbeid. Her måtte hundene holde fokus og ha alle sanser skjerpet.

Deretter jobbet vi med lengden på utadsendingen ved å bygge videre på området som ble etablert dagen før. Hundene måtte krysse to diker og løpe langt oppover jordet på andre siden.  Samtidig var det selvfølgelig forstyrrelser og fristelser i form av tennisballer strategisk plasset på siden.

Deretter var det Walkup med skifte mellom markeringer og tilbakesendinger til dummyer vi hadde lagt ut der vi startet.  Ved dirigeringer der hunden mislykkes pleier man vanligvis å kalle inn hunden, gå nærmere og sende hunden på nytt. Øvind Veel hadde en alternativ vri ved at han kastet ut noen baller på hver side av retningen som hunden ikke skulle hente for å forsterke retningen og øke læringspotensialet. Det var et godt tips når det kombineres med et lite eehnei på de som ikke skal hentes.

Etter to svært aktive dager var det godt å reise opp på hytta tirsdagskvelden der Jan ventet med god middag. Dagen etter gikk vi en tur på fjellet og lot hundene komme ørlite grann ut av båndet for å bade i et tjern. God rekreasjon for både to og firbeinte.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 21:03

Hyggeligt at læse om dit og Lara besøg i FInland, Dejligt med en tæve, som er letparret. Held og lykke med de små

...
24.03 | 18:11

Så roligt för både dig och Lara! Vilken härligt tid som väntar. Det blir spännande att följa utvecklingen av alla nya små mini Kivis Vi önskar er all lycka!

...
04.12 | 19:28

Tack för att du beskriver övningarna och dina tankar kring dem, det är mycket intressant att läsa, mycket att ta till vara även för oss i början av karriären.

...
27.11 | 20:07

Duktiga hundar som tar allt med så stort lugn. Hoppas ni fick något riktigt gott i magen på puben Å nu ser jag Aina äta upp min yoghurt... bäst att ila....

...
Du liker denne siden